2015. augusztus 31., hétfő

Andy Weir – The Martian

A könyv, amiből most lesz film valamikor. Érdekes módon attól teljesen függetlenül kezdtem el olvasni, szokás szerint egy "ha X könyvet szerette akkor olvassa ezt is" ajánlás mentén találtam rá, és egy nyaralás alatt sikerült is végigszaladni rajta.

A könyv alapvetően a "probléma -> kétségbeesés -> megoldás -> vissza az elejére" folyamatot ismételgeti, noha a 2. lépés néha kimarad. Ezt úgy mondom, hogy ezt kifejezetten jól csinálja, de nagyon kevés más került bele a könyvbe. Így mikor 4% volt hátra csak a könyvből, és akármilyen probléma felmerülése tönkretette volna a happy endet, kicsit türelmetlen lettem a könyvvel. Ritkán érzem egy könyvnél, hogy "csak legye már vége!!", mert ha annyira rossz, el se jutok odáig.
És a The Martian nem rossz könyv, sőt. A formula működik, a problémák érdekesek, hitelesek, a főszereplő hiteles, a megoldásoknak van értelme, ötletesek.
Külön lenyűgöző, hogy az író nem konzultált a NASA-val, minden saját kutatáson alapszik, amit ír.

Persze vannak más, élvezhető dolgok is. A főszereplő karaktere hilarious, nagyon jó humora van, a NASA belső működése szintén érdekesen van ábrázolva.

Sajnos a könyv kicsit leül a végére, és tényleg keveset nyújt a problémamegoldáson kívül. Nem tudom, hogy fog kinézni filmen, mivel a könyv nagy része naplóbejegyzésekből áll, a monologizálás meg nem áll jól egy filmnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése